TISP

Το IEEE Student Branch University of Western Macedonia, Kastoria δραστηριοποιείται με Εκπαιδευτικές Δράσεις σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τόσο στην Καστοριά όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος έχοντας «εκπαιδεύσει» τα τελευταία τέσσερα χρόνια πάνω από 250 εκπαιδευτικούς και 300 παιδιά σε θέματα για STEM, Arduino, Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα και Νέες τεχνολογίες γενικότερα.

Το IEEE ως οργανισμός προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών μάθησης και καινοτόμων τεχνικών εκπαίδευσης στους τομείς των μηχανικών, επιστημόνων, της έρευνας και άλλων τεχνολογιών. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του IEEE σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα αναπτύσσει και προσφέρει καλύτερες μαθησιακές εμπειρίες για τα μέλη του IEEE και την παγκόσμια μηχανολογική κοινότητα. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων και να προωθηθεί η ατομική δέσμευση για συνεχή εκπαίδευση μεταξύ των μελών του ΙΕΕΕ, της μηχανολογικής και επιστημονικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού.

Το πρόγραμμα TISP (Teacher-In-Service Program) λειτουργεί σαν ένα επαγγελματικό σεμινάριο που απευθύνεται σε δασκάλους και καθηγητές με σκοπό να ενσωματώσουν στη διδασκαλία τους διασκεδαστικά μαθήματα διερευνητικής μάθησης, από τη σκοπιά του μηχανισμού. Ο άμεσος στόχος του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση των εκπαιδευτικών για τη χρήση αυτής της μεθοδολογίας και τη συνεργασία τους με του εθελοντές του ΙΕΕΕ, ενώ απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων στους μαθητές ώστε να γίνουν καλύτεροι επαγγελματίες και να εξερευνήσουν τις πιο τεχνικές κατευθύνσεις καριέρας (του μηχανικού στην προκειμένη περίπτωση).

Το IEEE Student Branch του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, έχει διοργανώσει με επιτυχία 3 TISP σε συνεργασία με τις συμβούλους της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς.

Το πρώτο TISP πραγματοποιήθηκε στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 27 Μαΐου 2017, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 40 μαθητές, γονείς αλλά και δάσκαλοι και υλοποιήθηκε το σενάριο «Rubber Band Racers» (http://tryengineering.org/lesson-plans/rubber-band-racers). Στο τέλος, έγινε μια παρουσίαση των κατασκευών που δημιουργήθηκαν από τις ομάδες.

Το δεύτερο TISP πραγματοποιήθηκε στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Χλόης στην Καστοριά, στις 13 Οκτωβρίου 2017 κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών. Μετά από επικοινωνία με το διευθυντή του σχολείου κ. Μασλάρη αλλά και με τη σχολική σύμβουλο Έλενα Ζυγούρη, συμμετείχαν περίπου 20 παιδιά και 12 δάσκαλοι, όπου με την καθοδήγηση από τα μέλη του Student branch υλοποίησαν το σενάριο «Build a Big Wheel» (http://tryengineering.org/lesson-plans/build-big-wheel). Στο τέλος έγινε παρουσίαση των κατασκευών της κάθε ομάδας. Αφού τελείωσαν οι παρουσιάσεις τα παιδιά κατευθύνθηκαν στις αίθουσες για να συνεχίσουν το μάθημά τους και οι δάσκαλοι παρέμειναν για να παρακολουθήσουν κάποιες παρουσιάσεις από τη σχολική σύμβουλο αλλά και από τα μέλη του Student Branch για το STEM και γενικότερα για το TISP.

Το τρίτο και τελευταίο TISP που πραγματοποιήθηκε ως τώρα από το IEEE Student Branch πραγματοποιήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μανιάκων στην Καστοριά, στις 20 Οκτωβρίου 2017 κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών. Μετά από επικοινωνία με το διευθυντή του σχολείου κ. Δέλλα και τη σχολική σύμβουλο Αλίκη Καζταρίδου, συμμετείχε 28 μαθητές τις πέμπτης τάξης του δημοτικού σχολείου μαζί με 12 δασκάλους και με την καθοδήγηση που δόθηκε από τα μέλη του Student Branch υλοποιήθηκε το σενάριο «Build a Big Wheel» (http://tryengineering.org/lesson-plans/build-big-wheel), όπως ακριβώς και με το 10ο Δημοτικό Σχολείο Χλόης. Στο τέλος παρουσιάστηκαν όπως πάντα οι κατασκευές των ομάδων και αφού τα παιδιά μεταφέρθηκαν στις αίθουσες για να συνεχίσουν το μάθημά τους έγινε μια παρουσίαση για το TISP και το STEM από τη σύμβουλο και τα μέλη του Student Branch.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα TISP εκτός από την Καστοριάς σε σχολεία άλλων περιοχών της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένων της Πτολεμαΐδας, Σάμου, Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Χαλκίδας, Νεάπολης και Τσοτυλίου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Student Branch πάνω στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες υπάρχουν στην παρακάτω παρουσίαση.