Citizension of Smart Cities

Citizension — The team with the 3rd place award, 1 July 2022

Κι αν το μπαλκόνι κάθε μαθητή γινόταν ένας μικρός περιβαλλοντικός σταθμός; Το Citizension ενώνει τους Πολίτες (Citizens) με ένα Όραμα (Vision): μια πόλη όπου τα σχολεία και ο Δήμος φτιάχνουν μαζί ένα δίκτυο αισθητήρων που μετρά την ποιότητα του αέρα και την ηχορύπανση, και αξιοποιούν τα δεδομένα για να αποφασίσουν πώς θα γίνει καλύτερη η ζωή στην πόλη.

Μια εκπαιδευτική πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς και μαθητές

Το Citizension είναι μια δωρεάν ελληνόγλωσση online πλατφόρμα που δίνει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ό,τι χρειάζονται για να δουλέψουν με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και τις έξυπνες πόλεις μέσα στην τάξη:

  • Θεωρητικό υλικό: τι είναι το IoT και οι έξυπνες πόλεις, τι είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση, πώς λειτουργεί το Arduino.
  • Βήμα-βήμα σενάρια, από τα απλά στα πιο προχωρημένα: Arduino Blink — το πρώτο βήμα για αρχάριους· Smart Buildings & IoT — μέτρηση θερμοκρασίας και υγρασίας με αισθητήρα DHT11, με βάση το υλικό TryEngineering του IEEE και εργασία που παρουσίασαν μέλη μας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικής το 2019· και Smart Kozani IoT System — Arduino Uno με Ethernet shield, αισθητήρα ποιότητας αέρα Adafruit CCS811 (CO₂ και πτητικές οργανικές ενώσεις) και μικρόφωνο Adafruit MAX9814, που στέλνει ζωντανά τις μετρήσεις στο cloud του Ubidots.
  • Μαθηματική προσέγγιση στο IoT: οι μαθητές χρησιμοποιούν πραγματικές μετρήσεις για να υπολογίσουν μέσους όρους, ελάχιστες και μέγιστες τιμές, και να κατατάξουν τα επίπεδα θορύβου σε χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού κινδύνου.
  • Προσομοίωση χωρίς υλικό: οδηγοί και παραδείγματα με το Tinkercad, ώστε τα σχολεία να ξεκινήσουν πριν καν αγοράσουν εξοπλισμό.

Βράβευση στο «Κοζάνη 2030»

Η πλατφόρμα σχεδιάστηκε για τον 3ο Μαθητικό & Φοιτητικό Διαγωνισμό Προγραμματισμού «Κοζάνη 2030: Κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη», στην κατηγορία Έξυπνη Διαβίωση του άξονα Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Έξυπνη Πόλη. Πενταμελής επιτροπή από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, στελέχη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Δήμου Κοζάνης αξιολόγησε τις προτάσεις. Το Citizension κατέκτησε την 3η θέση στην κατηγορία των Υποψηφίων Διδακτόρων, και η ομάδα παρέλαβε το βραβείο την 1η Ιουλίου 2022.

Μέρος της δουλειάς παρουσιάστηκε επίσης στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Scientix για την εκπαίδευση STEM τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η ομάδα

  • Κλεοπάτρα Γκόλα, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Πληροφορικής
  • Χρήστος Χυτήρης
  • Γεωργία Φασουλά
  • Ελευθερία Πιερράτου, Τμήμα Μαθηματικών
  • Ανθή Τσιφτσιάν, Τμήμα Μαθηματικών
  • Βαγγέλης Νεστορίδης

Ευχαριστίες

Στον Δρ. Δημήτριο Βέργαδο και στο Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών, Δικτύων και Κατανεμημένων Συστημάτων για τη φιλοξενία της πλατφόρμας· στο IEEE Student Branch για τους αισθητήρες και τον εξοπλισμό· και στον Δήμο Κοζάνης για την ευκαιρία συμμετοχής.

Σύνδεσμοι