Τι είναι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και οι Έξυπνες Πόλεις;
Το διαδίκτυο των πραγμάτων [1] ή αλλιώς Internet of Things αφορά επί το πλείστων έξυπνες συσκευές, στις οποίες μπορούν να τοποθετηθούν μικροελεγκτές, πομποί και δέκτες, διάφοροι αισθητήρες ανάλογα με την περίσταση και να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με το χρήστη. Η επικοινωνία επιτυγχάνεται μέσω της ΙΡ διεύθυνσης που παραχωρείται στην εκάστοτε συσκευή και με τα πρωτόκολλα επικοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο και καθώς τα έξυπνα τηλέφωνα έχουν ήδη κατακλίσει σε ένα μεγάλο ποσοστό τον ανθρώπινο πληθυσμό γίνεται πιο εύκολη η καθημερινότητα του χρήστη εφόσον πλέον μπορεί να έχει τον έλεγχο και τη διαχείριση απλών φυσικών αντικειμένων που συνηθίζει να χρησιμοποιεί.
Πρώτη φορά που έγινε αναφορά για το διαδίκτυο των πραγμάτων [2] ήταν το 1999 από τον Kevin Ashton, ο οποίος υποστήριζε μια θεωρία, που αφορούσε έναν κόσμο στον οποίο οι συσκευές θα μπορούν να συνδέονται στο διαδίκτυο μέσω αισθητήρων. Ο όρος που χρησιμοποίησε για να περιγράψει την ιδέα του ήταν Internet of Things ή διαφορετικά Διαδίκτυο των Πραγμάτων για αυτό και θεωρείται ως ο εφευρέτης του διαδικτύου των πραγμάτων. Στην αρχή όταν εξέφρασε την ιδέα του και περιέγραψε τι ακριβώς ήταν αυτό που οραματιζόταν, πολλοί τον αποκάλεσαν τρελό καθώς θεώρησαν ότι ένα τέτοιο έργο ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί λόγω του μεγάλου πλήθους δεδομένων που θα απαιτούσε εφόσον κάθε συσκευή θα σύλλεγε τεράστιο όγκο δεδομένων. Στην πορεία όμως βρέθηκαν εταιρείες που ενστερνίστηκαν την ιδέα του και αποφάσισαν να γίνουν χορηγοί και να βοηθήσουν όσο γίνεται στην υλοποίηση του έργου αυτού.
Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων μπορεί να θεωρηθεί και ως μια τεχνολογική ομπρέλα, η οποία καλύπτει πολλές κατηγορίες, μία από τις οποίες είναι και οι έξυπνες πόλεις. Η Έννοια των έξυπνων πόλεων [3] απασχολεί τους επιστημονικούς κύκλους τις τελευταίες δύο δεκαετίες και γι’ αυτό έχουν γίνει πολλές έρευνες από τις οποίες έχουν προκύψει διάφορες απόψεις. Μια από αυτές αναφέρει ότι οι έξυπνες πόλεις θα επωφεληθούν [4] από τις δυνατότητες των τηλεπικοινωνιών και των αισθητήρων, οι οποίες θα εισαχθούν στις βασικές υποδομές των πόλεων όπως τις μεταφορές, το ηλεκτρικό δίκτυο και σε άλλες υλικοτεχνικές υποδομές με σκοπό να υποστηρίξουν και να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή έτσι θα αυξήσουν και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Στις μέρες μας το διαδίκτυο των πραγμάτων και οι έξυπνες πόλεις δεν είναι μακρινό μέλλον, αλλά όλο και περισσότερο γίνονται μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων με εφαρμογές σε διάφορους τομείς όπως η υγεία, η ενέργεια, οι μεταφορές, το εμπόριο, το επιχειρείν, η δημόσια ασφάλεια κτλ. [5]