Το Tinkercad είναι ένα δημοφιλές πακέτο λογισμικού τρισδιάστατης μοντελοποίησης, προσομοίωσης κυκλωμάτων και κωδικοποίησης μπλοκ που είναι προσβάσιμο δωρεάν μέσω ενός προγράμματος περιήγησης ιστού. Αποτελείται από τρεις ενότητες, καθεμία από τις οποίες μπορεί να θεωρηθεί δική της προσπάθεια και να χρησιμοποιηθεί για διαφορετικούς σκοπούς.
Το Tinkercad κυκλοφόρησε ως δωρεάν εργαλείο τρισδιάστατης μοντελοποίησης βασισμένο στο διαδίκτυο από τους Kai Backman και Mikko Mononen το 2011. Ένα χρόνο αργότερα, το Tinkercad είχε πάνω από 100.000 σχέδια που δημιουργήθηκαν από χρήστες στον ιστότοπο του.
Επειδή το Tinkercad είναι δωρεάν και διαθέσιμο μέσω προγράμματος περιήγησης ιστού (προσβάσιμο μέσω υπολογιστή ή tablet), είναι δημοφιλές σε αρχάριους και για χρήση στην τάξη. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι πιο έμπειροι χρήστες δε θα απολαύσουν επίσης τη χρήση του.
Είσοδος/Εγγραφή
Για να μπορέσετε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το Tinkercad, πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό. Η δημιουργία λογαριασμού είναι εύκολη και απλή. Απλώς κάντε κλικ στον σύνδεσμο, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη. Η είσοδος μπορεί να γίνει είτε για χρήση μέσα από το σχολείο είτε από το σπίτι, επομένως για το σχολείο πατάτε τα τρία πρώτα κουτάκια και για προσωπική χρήση το τελευταίο κουτάκι.
Περιβάλλον Εργασίας
Αφού συνδεθείτε, θα βρεθείτε στη σελίδα “Τα σχέδιά σας” (Your Desings), η οποία είναι η σελίδα επισκόπησης του λογαριασμού σας, όπου εμφανίζονται όλα τα σχέδιά σας σε ένα μέρος.
Η διάταξη αποτελείται από ένα μπλοκ μενού στα αριστερά (περιγράφεται με πράσινο χρώμα), στο οποίο μπορείτε να βρείτε τις τάξεις, τις συλλογές και τα στοιχεία του λογαριασμού σας. Στην κύρια περιοχή (κόκκινο χρώμα) εμφανίζονται τα σχέδιά σας, τα οποία είναι χωρισμένα στις τρεις ενότητες του Tinkercad: 3D Design, Circuits και Codeblocks.
Το μενού της πάνω μπάρας (με κίτρινο χρώμα) παρέχει πρόσβαση σε διάφορα χρήσιμα σημεία εκκίνησης, όπως το πτυσσόμενο μενού Tinker για να ξεκινήσετε ένα σχέδιο ή η καρτέλα Gallery με σχέδια της κοινότητας για έμπνευση.
Κύρια Περιοχή
Η κύρια περιοχή (που περιγράφεται με κόκκινο χρώμα) έχει τίτλο “Τα σχέδια σας” και περιέχει όλα τα σχέδια που έχετε δημιουργήσει και στις τρεις ενότητες του Tinkercad. Στην πάνω δεξιά γωνία, βρίσκουμε το κουμπί Νέο, το οποίο σας επιτρέπει να ξεκινήσετε ένα νέο έργο σε οποιαδήποτε από τις τρεις ενότητες του Tinkercad.
Κυκλώματα
Το Circuits είναι ένα πρόγραμμα κατασκευής και προσομοίωσης ηλεκτρικών συσκευών. Προσφέρει επίσης ένα απλοποιημένο πρόγραμμα κωδικοποίησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά από πλακέτες μικρο ελεγκτών. Η βασική ιδέα είναι να σύρετε και να αποθέσετε ηλεκτρονικά εξαρτήματα στη θέση τους, να τα συνδέσετε και να τα προγραμματίσετε με το ποντίκι ή την επιφάνεια αφής. Το Tinkercad Circuits είναι ο ευκολότερος τρόπος για να ξεκινήσουν οι μαθητές σας να μαθαίνουν ηλεκτρονικά. Χρησιμοποιώντας τον διαδραστικό επεξεργαστή κυκλωμάτων, οι μαθητές μπορούν να εξερευνήσουν, να συνδέσουν και να κωδικοποιήσουν εικονικά έργα με μια απύθμενη εργαλειοθήκη προσομοιωμένων εξαρτημάτων.
Διάταξη
Η διάταξη των κυκλωμάτων είναι, η πρώτη γραμμή (που περιγράφεται με κίτρινο χρώμα) περιλαμβάνει επιλογές για την πλατφόρμα και τη λειτουργία, η δεύτερη γραμμή ή το κύριο μενού (κόκκινο) περιλαμβάνει λειτουργίες ειδικά για το κύκλωμα, το μενού εξαρτημάτων (μωβ) παρέχει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και Ο χώρος σχεδιασμού (πράσινος) είναι ο χώρος που σχεδιάζετε.
Χαρακτηριστικά Εξαρτημάτων
Ακολουθεί μια γρήγορη λίστα εξαρτημάτων που θα βρείτε στο Tinkercad.
- Βασικά εξαρτήματα: Όπως αντιστάσεις, ποτενσιόμετρα, δίοδοι εκπομπής φωτός (LED) και πυκνωτές. Οι τιμές που σχετίζονται με αντιστάσεις, ποτενσιόμετρα και άλλα εξαρτήματα μπορούν να επιλεγούν ανάλογα με τις ανάγκες σας σε ένα αναδυόμενο μενού που εμφανίζεται μόλις επιλεγεί ένα στοιχείο.
- Βασικά ολοκληρωμένα κυκλώματα: Όπως χρονόμετρα, οπτοζεύκτες και συγκριτές.
- Λογικά κυκλώματα: Όπως πύλες NAND, AND και OR.
- Εκκινητής Arduino Uno
- Micro: Bit starters
Περιγραφή Σχεδίασης
Αφού ανοίξουμε μια καινούργια σελίδα έργου κυκλωμάτων, βλέπουμε μια κενή γκρι περιοχή ο οποίος είναι ο χώρος σχεδιασμού. Έτσι, μπορείτε να σχεδιάζετε ότι κύκλωμα θέλετε επιλέγοντας και σέρνοντας οποιοδήποτε στοιχείο από το μενού εξαρτημάτων στο χώρο σχεδίασης. Για να δημιουργήσετε τις συνδέσεις που θέλετε μεταξύ των εξαρτημένων, απλώς κάνετε πατάτε το σημείο σύνδεσης του εξαρτήματος και το σύρετε στο επόμενο σημείο σύνδεσης που θα επιλέξετε.