Περιγραφή Έργου
Το Έργο αυτό σχεδιάστηκε στα πλαίσια του 3ου Μαθητικού και Φοιτητικού Διαγωνισμού Προγραμματισμού «Κοζάνη 2030: Κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη»”[1]. Το έργο αυτό εντάσσεται στον άξονα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Έξυπνη Πόλη» του διαγωνισμού και συγκεκριμένα στην κατηγορία: Έξυπνη διαβίωση (smart living) [2] – Συνεργατικοί πολίτες για τον έλεγχο της ποιότητας του αέρα και προώθησης μέτρων για τον περιορισμό του θορύβου.
Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Κοζάνης, ξεκινώντας από τους μαθητές, σχετικά με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την ποιότητα του αέρα και την ηχορύπανση, δημιουργώντας ένα σύστημα μετρήσεων στο μπαλκόνι τους στο πλαίσιο του Internet of Things. Μέσα από αυτή την δράση θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο όραμα (Citizens + Vision = Citizension of Kozani), όπου ο Δήμος και οι Εκπαιδευτικές μονάδες της Κοζάνης θα εκπαιδεύσουν τους νέους «Έξυπνους Πολίτες» [3], δημιουργώντας από κοινού ένα δίκτυο αισθητήρων που θα μπορεί να συγκεντρώνει δεδομένα για την ποιότητα αέρα και τα επίπεδα ηχορύπανσης και έπειτα λαμβάνοντας αποφάσεις από κοινού για την καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη.
Στην Δεύτερη φάση στόχος μας είναι η καλύτερη τεκμηρίωση των σεναρίων με την αξιοποίηση ελεύθερων εργαλείων όπως το GitHub καθώς επίσης και η παρουσίαση εφαρμογών όπως το Fritzing. Αλλά και παρουσίαση συμπληρωματικών εφαρμογών όπως το Tinkercad, το Ubidots STEM και το Node-RED τα οποία μπορούν να αποτελέσουν λύσεις για την εκπαιδευτική διαδικασία των σεναρίων. Έπειτα σκοπός μας είναι η διάχυση του έργου ώστε να υπάρξει ανατροφοδότηση για την βελτιστοποίηση του υλικού.
Στην Τρίτη Φάση έχουμε σαν στόχο την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού με Videos ώστε να αποτελεί μια δυναμική εξ αποστάσεως πλατφόρμα όπου θα μπορούν όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου να εκπαιδευτούν σε θέματα έξυπνων πόλεων.
Συσχέτιση με την Κοινωνία
Το Έργο Citizension of Smart Cities αποτελεί αρχικά μια πρόταση ως προς τους τοπικούς φορείς (Δήμοι, Περιφέρειες), όπου σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες θα μπορούν να αξιοποιήσουν το υλικό ώστε να συμβάλλουν στη δημιουργία ενεργών πολιτών (active citizens) που μπορούν να συνεισφέρουν σε δίκτυα αισθητήρων έξυπνων πόλεων.
Επιπλέον μπορεί να λειτουργήσει ως εκπαιδευτική πλατφόρμα τόσο για την Δευτεροβάθμια όσο και για την Τριτοβάθμια εκπαίδευσης προσφέροντας υλικό για τις έξυπνες πόλεις, το διαδίκτυο των πραγμάτων και τα δίκτυα αισθητήρων συνδυάζοντας μια διεπιστημονική προσέγγιση με την Πληροφορική και τα Μαθηματικά.
Τέλος το Έργο Citizension of Smart Cities μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την αξιοποίηση εξοπλισμού Arduino ή Raspberry Pi για τις σχολικές μονάδες τόσο της Δυτικής Μακεδονίας όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας [4].
[1]: https://smartcity.cityofkozani.gov.gr/3os-diagonismos-energeia/
[2]: https://smartcity.cityofkozani.gov.gr/smart-living/
[3]: https://smartcity.cityofkozani.gov.gr/smart-people/
[4]: https://www.minedu.gov.gr/news/52221-24-05-22-30-ekatommyria-evro-gia-eksoplismo-rompotikis-sta-sxoleia-mas