MUSEUM IN A SUITCASE

Δεχτήκαμε με χαρά την πρόσκληση και πρόκληση να δημιουργήσουμε ένα ιστορικό εργαλείο, μια εφαρμογή για smart phones που θα λειτουργεί ως χώρος αποθήκευσης, διαφύλαξης και αξιοποίησης ιστορικών ζητημάτων που κινδυνεύουν να χαθούν στην λήθη της σύγχρονης ιστορικής μνήμης.

Το ζητούμενο για μας ήταν να βάλουμε το θέμα της μνήμης της χαμένης εβραϊκής κοινότητας Καστοριάς στο κάδρο της επίσημης ιστορικής μνήμης της πόλης μέσα από μια έξυπνη εφαρμογή, με την οποία μπορούμε να γεφυρώσουμε την ψηφιακή τεχνολογία και τις εφαρμογές της για να διατυπώσουμε με ένα νέο στίγμα την διατήρηση και διάσωση μιας τόσο σημαντικής για την οικονομική και κοινωνική, συνεπώς πολιτισμική ταυτότητα της πόλης της Καστοριάς. Της αστικής Καστοριάς όπως συνηθίζεται να λέμε.

Εμείς δεχτήκαμε την πρόσκληση και πρόκληση της κ. Ζορπίδου και με χαρά σας παρουσιάζουμε τους καρπούς της δουλειάς μας, ζωντανεύοντας τη μνήμη μιας βαλίτσας που έρχεται από το παρελθόν για να αφηγηθεί μια ξεχασμένη αλλά τόσο σημαντική ιστορία της πόλης που σπουδάζουμε, την χαμένη Εβραϊκή Κοινότητα της Καστοριάς.
Η εφαρμογή αυτή είναι η δική μας απάντηση στην ερώτηση, μπορούμε να παντρέψουμε τις νέες τεχνολογίες με τις επιστήμες που έχουν ως αντικείμενο την διαφύλαξη του παρελθόντος.

Είναι μια πρώτη εφαρμογή που σίγουρα έχει πολλά περιθώρια εξέλιξης, εμείς βάλαμε μια βάση για να αποδείξουμε πως έχουμε απάντηση στην πρόκληση των καιρών και για αυτό θα θέλαμε να ευχαριστούμε την κ. Ζορπίδου που μας έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με ένα τόσο ενδιαφέρον και σημαντικό θέμα που λέγεται ψηφιακός πολιτισμός.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε επίσης να ευχαριστούμε την ομάδα των θερινών σχολείων του οργανισμού «Δράση για την Εξιλέωση και την Ειρήνη» που μας έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για το πρώτο Project βιωματικής ιστορίας που εκπονήθηκε το 2016 και το 2017, όπως και τον Δημήτρη Κωστάρα, όπου χωρίς την δική του επίβλεψη και οργάνωση της επικοινωνίας με την ομάδα των εθελοντών του θερινού σχολείου 2017 δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί η εφαρμογή.
Ακόμη, ευχαριστούμε τον κ. Παπαδαμιανό, πρόεδρο του Κέντρου Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριάς που πρόσφερε το εκπαιδευτικό υλικό του αρχείου του για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών στόχων και ανέλαβε την έκδοση του flyer που συμπεριλαμβάνεται στην εφαρμογή.

Και τέλος ευχαριστούμε τον καθηγητή μας κ. Μιχάλα Άγγελο που μας εμπιστεύτηκε αυτή την συνεργασία και μας στήριξε σε αυτή μας την προσπάθεια για ακόμη μια φορά.

Για ερωτήσεις και διευκρινήσεις βρισκόμαστε στην διάθεση σας. Σας ευχαριστούμε που χρησιμοποιείτε την εφαρμογή μας και σας παρακαλούμε να μας στείλετε την γνώμη σας σχετικά με την εφαρμογή αυτή.

Υπεύθυνος ομάδας: Δρ. Μιχάλας Άγγελος
Η ομάδα: Φασουλά Γεωργία, Σταυρακάκης Γεώργιος, Παπαδοπούλου Δήμητρα, Γκόλα Κλεοπάτρα και Χυτήρης Χρήστος.
Graphic Design: Καραγιάννη Ευαγγελία
President, Παπαδαμιανός Αντώνιος
Project Coordinator: Κωστάρας Δημήτριος
Educational Concept: Ζορπίδου Σουλτάνα

Github : https://github.com/ieeesbkastoria/Museum-in-a-Suitcase